Evangelium för troll

Av och med Hans Qviström

"What's in it for me?"

I den här monologen får vi möta prästen Stefan som för ett kökssamtal med sig själv och sitt inre troll om hopp och ansvar i flyktingkrisens tid. När idealisten tvingas möta realisten kan självkänslan få en knäck. Har vi alla ett troll inom oss?

Monologen är 45 minuter lång. Efteråt erbjuds ett modererat samtal med skådespelaren.

Monologen bygger på en bok av journalisten David Qviström som stod på kajen i Lampedusa i Italien den där hösten 2013 och såg liksäckarna från 366 migranter och presumtiva asylsökande kastas av båten. Påvens närmaste medarbetare Krajewski satt på kajen och bad.

”Man kan tycka att stillhet och värdighet borde ha mött transporterna när de anlände utifrån olycksplatsen till havs i Migranternas hamn. Det borde ha varit så knäpptyst att ärkebiskopen Krajewskis böner varit hörbara, om de så bara hade viskats fram. Så var det inte. Förtöjd invid den plats på kajen där jag stod låg en båt för charterturister i två etage, varav det övre var ett öppet soldäck. Där pumpade en högtalaranläggning ut popdängor över hela hamnen med en bas som fick mellangärdet att vibrera. Avicci. Hey Brother.

Som att bärgningen av de döda var något som skulle skylas över eller kanske för att tvinga fram något slags normalitet. Basdunket blandades med kokosdoften från den sololja som användes ombord”.