Obada, flykting från Syrien

"De som flyr till Sverige vill bara leva"

Varför flyr människor från Syrien?

Kriget i Syrien startade 2011 och har rasat i elva år – utan någon lösning i sikte. Det har skapat nutidens värsta flyktingkris. Över halva befolkningen är på flykt från sina hem. Hälften är barn och många är svårt traumatiserade.

Förödelsen i landet är enorm. Städer och byar ligger i ruiner. Hem, skolor och sjukhus är förstörda av bomber. Många har sett sina anhöriga dödas. Familjer har förlorat allt de äger. Kriget gör vardagen livsfarlig. Människor flyr för att överleva.

Vad gjorde du för tio år sedan?

I Syrien packade människor sina väskor. De flydde undan det som har blivit vår tids största mänskliga kris. Strider, bombanfall, flygangrepp och oroligheter. 13,5 miljoner människor har tvingats lämna sina hem i Syrien. 

2011
I mars utbröt demonstrationer mot den syriska regimen och våld mot civila startar. Protesterna gällde till en början krav på demokratisering, stopp på den utbredda korruptionen, respekt för de mänskliga rättigheterna och krav på president Assads avgång. Inblandning av en lång rad olika organiserade rebelliska grupper och utländska stridande har nu gjort att konflikterna mer handlar om religiösa och etniska orsaker. I maj börjar syriska familjer fly sina hem. 

2013
På bara två år har UNHCR registrerat en miljon flyktingar. 

2014
Nästan hälften av Syriens 22 miljoner invånare är drabbade av konflikten och behöver akut humanitär hjälp. Fler och fler syrier riskerar sina liv på Medelhavet i hopp om att nå säkerhet i Europa.

2015
Nu är fyra miljoner människor från Syrien flyktingar. FN:s säkerhetsråd uttrycker allvarliga varningar om fortsatta strider, och uppskattar att över 250 000 människor har mist livet och 12 miljoner tvingats på flykt. I september publiceras bilden av den lilla syriska pojken Alan Kurdis livlösa kropp på en strand i Turkiet och hela världen chockas. 

2016
Slaget om Aleppo, Syriens största stad, tvingar tusentals människor att lämna sina hem. 

2017
Antalet flyktingar från Syrien är nu fem miljoner. Nästan 60 procent av syriska flyktingfamiljer i Libanon lever under fattigdomsgränsen 23 kr/dag per person. 

2018
FN:s generalsekreterare António Guterres kräver humanitärt tillträde, respekt för internationell rätt och skydd av civila som är drabbade av kriget. Kriget går in på åttonde året och läget är värre än någonsin. 

2020
Coronakrisen slår hårt mot familjer som lever på flykt undan våld och bombangrepp. Fattiga familjer sjunker djupare ner i fattigdom.

2021
Kriget i Syrien har rasat i tio år. För barn och familjer på flykt är varje dag en kris och en kamp för att överleva. 13,5 miljoner människor – halva Syriens befolkning – är på flykt från sina hem. Under pandemin har den akuta fattigdomen i Syrien och bland syriska flyktingar i grannländerna ökat lavinartat. 

Konflikten i Ukraina

I februari 2022 kulminerade vad som beskrivits som den farligaste politiska situationen i Europa sedan andra världskriget: Ryssland inledde ett storskaligt militärt anfall mot Ukraina. Alltsedan 2014, då ett folkligt uppror i Ukraina gav uttryck för ukrainares önskan om starkare band till Västeuropa, har Ryssland försökt hejda landets närmande till väst. 

På ett humanitärt plan finns många likheter mellan kriget i Syrien och det som nu pågår i Ukraina. Städer bombas och människor tvingas från sina hem och många är traumatiserade av det de varit med om.

Antalet civila offer har passerat 10 000 och ca 16 miljoner människor är på flykt.